Whiskyprovning 14 januari 2023, landskamp whisky från Skottland, Sverige och övriga världen

Lördag den 14 januari var det dags för årets första provning med Strömstad Whiskysällskap. Det var denna gång en ”landskamp” eller trekamp mellan Skottland, Sverige och Övriga världen som stod på programmet. 30 personer deltog i provningen varav det glädjande var några nya deltagare.

Goda smörgåstårtor med olika fyllning och garnering
Kvällen började med att det serverades smörgåstårtor med olika fyllning och garnering från Kaffedoppet  Det smakade mycket gott och var mycket uppskattat av deltagarna.
När alla hade ätit upp samt förflyttat sig till borden för whiskyprovning presenterade ordförande Martin dagens provning och kommande omröstning om bästa whisky. Det var även en introduktion om hur man provar whisky och vad man kan läsa ut bara genom att se på glaset.
Provsmakning och livliga diskussioner runt borden.
Det var även denna gång ett startfält med sex sorters whisky där två kom från respektive tävlande region. Whiskyn provades blint, dvs. att deltagarna inte fick veta vad som fanns i glasen förrän vid genomgången av resultatet av omröstningen. Det var som vanligt livliga diskussioner runt borden med vad som glasen innehöll. Många funderade på länder och vilken whisky det kunde vara.

Flaskorna uppställda i glasordning

På sedvanligt sätt var det omröstning om kvällens bästa whisky. Där fick deltagarna rösta på två whisky var.

Provade whiskyn

Resultatet av omröstningen blev:

Från vinnare till sista plats.

1. The Dalmore 1996 50,1% Glas 5, 23 röster
2. Mackmyra Svensk Ek 46,1%, Glas 4, 12 röster
3. Agitator Argument:Kastanj, 46%, Glas 3, 10 röster
4. Rickhouse cask strength, 51,5%, Glas 6, 9 röster
5. Ardnamurchan AD/04.21:03  46,8%%, Glas 2 , 4 röster
6. Hellyers Road, 46%, Glas 1, 2 röster

 

Efter omröstningen presenterade Martin flaskorna i resultatordning från plats 6 till dagens vinnare och berättade lite om vad vi druckit. Samtliga sex flaskor fick röster och det var svårt att välja och att placera whiskyn i rätt land i ”landskampen”.
Utifrån placeringssiffra var kvällens vinnare Sverige före Skottland med övriga världen på tredje plats. Dagens vinnarwhisky var kvällens äldsta och dyraste whisky, men många var överraskade över vilka whisky de röstat på. Startfältet var uppskattat och att dricka en whisky som inte går att köpa från Tasmanien var uppskattat.
Det var ännu en uppskattad provning med Strömstad Whiskysällskap.
Nästa provning blir den 11 februari då Thomas Andersson kommer och då kommer det vara whisky från destillerierna Glengoyne och Tamdhu i Skottland. Information kommer skickas ut till medlemmarna och annonseras på hemsidan.

 

Kommande provningar

230211 Glengoyne och Tamdu

230318 Årsmöte med efterföljande provning