Skottlands regioner

Under den långa fatlagringen sker även ett utbyte med det omgivande klimatet. Lagringen påverkar fatens innehåll så mycket att man indelat Skottland i olika regioner. Grovt kan man dela in Skottland i regioner efter karaktären på deras whisky. Vi har delat in vårt sortiment whiskyproduktionens huvudregioner Lowland, Highland, Speyside, Campbeltown, Islands och Islay. Denna klassificering är inte den enda förekommande, men mycket användbar.

Inom dessa regioner finns förstås stora variationer, men varje region har förstås sina typiska särdrag.

Lowlands

På det skotska låglandet – den södra delen av det skotska fastlandet – produceras mild, elegant whisky som ibland kan uppfattas som lite spritig i smaken. Ofta är den lätt, välbalanserad och något parfymerad. Den är lite torrare än whisky från andra distrikt och är inte heller särskilt rökig eller torvig. Variationerna mellan olika whiskysorter här är mindre än i något annat distrikt. Trevliga exempel på Lowland-malt är Auchentoshan, Littlemill, Rosebank och Inverleven.

Highlands

Det skotska höglandet är den största av Skottlands regioner. Här produceras whisky av många slag och detta är det distrikt med störst variationer i smak och doft mellan olika märken. Whisky från höglandet är ofta smakrik och relativt kraftig med en tydlig rökighet, viss sötma och inslag av torv. Av de många malt whiskies som produceras i Highlands är följande whiskies ett trevligt och omväxlande urval av hög kvalitet: Aberfeldy, Ardmore, Balblair, Clynelish, Dalmore, Edradour och Old Pulteney.

Speyside

Distriktet Speyside, som egentligen tillhör Highlands, är den skotska whiskyns ”hjärta”. Inom ett relativt litet område längs floden Spey ligger ett mycket stort antal destillerier – och golfbanor. Detta område, som kallas Speyside, är faktiskt världens destilleritätaste område. Speyside-whisky är oftast smakrik, elegant och komplex. Den är något sötare och fruktigare, men inte lika kraftig som den från övriga höglandet. Benromach, Dufftown, Imperial, Macallan, Mortlach, Linkwood och Strathisla är alla eleganta och trevliga exempel på högklassig speysidewhisky.

Campbeltown

Campbeltown är en hamnstad på halvön Mull of Kintyre vid Skottlands sydliga östkust. Denna lilla stad var under lång tid ”hela världens whiskyhuvudstad” med ett stort antal destillerier som producerade en unik och högkvalitativ whisky. I Campbeltown fanns den enda kolgruvan i regionen, här fanns gott om torv och korn och hamnen var en stor fördel när man skulle frakta den färdiga whiskyn. Tyvärr gick Campbeltowns whiskyindustri ett bittert öde till mötes i början av 1900-talet och idag finns endast tre destillerier i bruk. Trots det lilla antalet destillerier räknas orten fortfarande som en egen region beroende på dess särpräglade whisky och höga kvalitet.

Nämnas kan att en av världens dyraste whiskies var en Springbank från 1919 vilken köptes av en svensk köpare för 125.000 kronor. Även om standardbuteljeringar av Springbank inte kostar lika mycket så kostar den något mer än de flesta andra sorter. Whisky från Springbank kännetecknas av elegans, fyllighet, lätt rökighet och behaglig sötma. Ofta finner man även inslag av kokos och en bitterhet likt den i mörk choklad. Den som har tur kan även finna enstaka buteljeringar av den dubbeldestillerade Longrow, vilken är en betydligt rökigare variant av Springbank.

Islands

Islands, som består av öarna Mull, Jura, Skye och Orkney räknas ofta inte som en egen region utan som en del av Highlands. Trots detta är den värd en egen rubrik då dessa whiskies skiljer sig från alla andra med sin stora personlighet och speciella karaktär. Denna whisky är otämjd, ofta kraftigt rökig och torvig. Många menar att whiskyn även har jod- och tångaromer, vilket förklaras av att whiskyn lagras så nära havet.

Bra exempel på whiskies från skotska ö-världen är Highland Park och Scapa från Orkney, Talisker från Skye, Ledaig från Mull och Isle of Jura från Jura.

Islay

Ingen annanstans produceras whisky med mer speciell karaktär än på ön Islay. På denna lilla, vindpinade ö finns sju destillerier som alla producerar whisky med stor personlighet. Precis som annan ö-whisky är Islay-whisky mycket torvig med inslag av både jod och tång, men ingen annanstans produceras lika kraftig och rökig whisky som på denna ö. Ofta har whiskyn även inslag av honung, sälta och tjära. Denna whisky har beundrare över hela världen som inte kan tänka sig att dricka någon annan typ av whisky. Men det finns även de som över huvud taget inte förstår varför någon väljer att dricka detta muskedunder. Detta är med andra ord en whiskytyp man antingen älskar eller hatar.

Â