Julwhiskyprovning 2023-11-18

Lördag den 18 november var det dags för årets sjätte provning med Strömstad Whiskysällskap. Denna gång var dags för den traditionsenliga julwhiskyprovningen där 27 förväntansfulla deltagare var på plats i Folkets hus.

Kvällen började med att det serverades köttgryta med ris och sallad från Relax. Det smakade mycket gott och var mycket uppskattat av deltagarna.
När alla hade ätit upp och förflyttat sig till borden för whiskyprovning var det dags för provningen att starta.
Martin Karlsson berättade lite om kvällens förutsättningar samt då det var några nya deltagare även grunderna i att prova whisky.
Flaskorna uppställda i glasordning
Det var denna gång ett startfält med sex olika whisky där temat var julwhisky med i huvudsak sherryfatslagrad maltwhisky. Startfältet innehöll förutom sherryfatslagrad whisky även bourbonfatslagrad whisky och innehöll såväl orökt samt rökig whisky. Whiskyn provades traditionsenlig blint, dvs. att deltagarna inte fick veta vad som fanns i glasen förrän vid genomgången av resultatet av omröstningen.
På sedvanligt sätt var det omröstning om kvällens bästa whisky. Där fick deltagarna rösta på två whisky var.
Resultatet av omröstningen blev:
Glas 1: Dalwhinnie 15 år – 4 röster. 5:a
Glas 2: The Glenrothes 12 yo – 1 röst- 6:a
Glas 3: Glenfarclas 1990 – 6 röster. 4:a
Glas 4: Aberlour Abunadh Alba – 18 röster. 1:a
Glas 5: Highland Park for Sweden – 12 röster 3:a
Glas 6: Lagg – 13 röster. 2:a
Efter omröstningen presenterades flaskorna i resultatordning. Det var även denna gång svårt att välja ut sina favoriter. Det var ett blandat startfält både utifrån smak och prisklass.
Det var ännu en uppskattad provning med Strömstad Whiskysällskap.
Nästa provning
2024-01-27