Provning lördag 17 september 2022

Lördag den 17 september var det dags för höstens första provning med Strömstad Whiskysällskap. Det var denna gång en provning i egen regi där några ur styrelsen plockat fram några rariteter ur klubbens förråd. Cirka 20 personer deltog.

Kvällen började med att det serverades mat från Relax Bar & Bistro innan det var dags att prova whiskyn. Denna gång serverades asiatisk buffé från Relax. Det var mycket gott och uppskattat av deltagarna.

När alla hade ätit upp samt flyttat sig till borden för whiskyprovning presenterade ordförande Martin dagens program som var en blindprovning. Redan innan provningen informerades att det var whisky som är svår att få tag på och att det var hämtat ur klubbens egen samling. Det gavs även en introduktion till att prova whisky av Martin utifrån utseende doft och smak.
Det var denna gång ett startfält med sex sorter. Whiskyn provades blint, dvs. att deltagarna inte fick veta vad som fanns i glasen förrän vid genomgången av resultatet av omröstningen. Under provningen var det som vanligt diskussioner runt borden med vad som glasen innehöll. Det diskuterades whisky samt färg, doft och smak på det som provades.
Flaskorna i glasordning
På sedvanligt sätt var det omröstning om kvällens bästa whisky.
Där deltagarna fick rösta på två whisky var.
Resultatet av omröstningen blev:

Från vinnare till sista plats.

1. The Balvenie 47,1 % Glas 4, 9 röster
2. Chief´s The Cigar Malt (Tamdu), 51,7 %, Glas 5, 8 röster
3. Ardmore 1998, 55,8 %, Glas 3, 7 röster
3. Bladnoch 11 år, 46,7%, Glas 2, 7 röster
5. Clynelich, 45,7%, Glas , 3 röster
6. Whyte&Mackay, 43%, Glas 1, 2 röster

Martin och Mattias
Efter omröstningen presenterades flaskorna i resultatordning och Martin och Mattias berättade om flaskorna samt en och annan historia om buteljeringarna/flaskorna. Att det provades whisky som destillerats redan på 60-talet var ett uppskattat inslag.  Alla deltagare var överens om att det var ett fantastiskt startfält, vilket även spridningen av rösterna indikerade. Det var ännu en uppskattad provning med Strömstad Whiskysällskap.