Whiskyprovningen i Folketshus med Selected malts lördag 17 oktober 2020

Lördag den 17 oktober var det dags för höstens andra provning för Strömstad Whiskysällskap. Denna gång var vi tillbaka på Folkets hus och hade en coronaanpassad provning. Denna gång hade vi besök av Mikael Westerberg och Patrik Barkevall från den svenska oberoende buteljeraren Selected Malts. Kvällens provning var för klubben något annorlunda än normalt då vi visste vad vi provade då vi i samband med att whiskyn avnjöts även fick höra historien bakom buteljeringen och andra upplevelser de haft under sin tid som oberoende buteljerare. Det var en underhållande kväll som guidades av två kunniga personer som bjöd på sig själva.

Selected Malts har för närvarande tre ben att stå på. Det ena är deras oberoende buteljeringar under varumärket Selected Malts. Det är flaskor de själva väljer ut och sedan lagrar till dess att de anser att de ska buteljeras. Det andra benet är att de är generalagent för det skotska destilleriet GlenAllachie, vilket numera ägs av Billy Walker. Billys son Alistair gästade för övrigt vår klubb för ett antal år sedan. Det tredje benet är att de buteljerar sprit från Agitator i Arboga, som de sedan lagrar i småfat i Varberg till dess att den är klar för buteljering

Under kvällen bestod provningen av sex olika whisky där den första var deras blended malt Zippin, fyra Selected malts och en GlanAllachie.

Efter provsmakning och diskussioner kring bordet var det dags för omröstning på sedvanligt sätt där deltagarna valde ut sina två favoriter. På plats 6 kom Zippin, delad fjärdeplats kom Islay jewel och Tullibardine, trea kom MacDuff, två kom Glen Moray Moscatel och kvällens vinnare var GLenAllachie 25 yo.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0385_mindre-1024x545.jpg

Bilden ovan är på de flaskor som vi provade dock en annan ordning i glasen. Se nedan

Provad ordning samt placering:
Glas nr 1, Zippin 8-9 år 45,7%.              Plats 6 med 3 röster
Glas nr 2, Tullibardine 12 år, 51,3%.    Plats delad 4 med 5 röster.
Glas nr 3, Macduff 9 år, 54%.                 Plats 3 med 9 röster
Glas nr 4, Glen Moray 2007, 54,2%.      Plats 2 med 18 röster.
Glas nr 5, GlenAllachie 25 år, 48 %.       Plats 1 med 19 röster. Vinnare.
Glas nr 6, Islay Jewel 2013 50,2 %.         Plats delad 4 med 5 röster.

Länk till sidan Provade whisky

Efter omröstningen var avslutad bjöds deltagarna på en överraskning då Selected Malts hade med smakprov från deras fatprojekt med whisky från Agitator. Det var ännu inte whisky (3 år), men gav en försmak på vad som komma skall. Det fanns möjlighet att välja bland några av de fatlagringar de hade med.

Mikael och Patrik var kvar efter provningen och det fanns möjlighet att få svar på många frågor. Det var en lyckad kväll och vi ser nu fram emot provningen i november där det är sherrylagrad whisky som står på programmet.

Nästa provning

14 November 2020 kör vi whiskyprovning med sherrylagring som smakinriktning (ruskwhisky). Närmare info kommer senare.