Glenfiddich provning 2020-02-29

Provningsledare Pontus Bontegard

Lördagen den 29e februari hade Strömstad whiskysällskap bjudit in till whiskyprovning. Det var 36 st som samlades för att ta del av vad som skulle bli en smakmässigt jämt startfält med stigande nivå. Pontus Bontegard från importören Nigab kom till oss och förmedlade mycket information om både destilleri och whisky på ett föredömligt sätt. Det blev således betydligt mer intressant att prova Glenfiddich med tillhörande historier samt tillvägagångssätt för destillering, lagring och buteljering men även mycket information om deras fat och hur de letar fat.

William Grant startade Glenfiddich 1887 och då hade man köpt två kopparpannor från ett Islay destilleri och byggt nuvarande destilleri runt dessa.

Glenfiddich är hemmahörande på Speyside och tillhör det destilleri som säljer mest singelmalt i världen. De tillverkar 15 till 16 miljoner liter per år. För att öka kapaciteten bygger de nu ett nytt destilleri på området. William Grant är även skapare av den berömda blend whisky vid namn Grants som finns på de flesta försäljningsplatser.

Glada provare
Provningslinan

Under klubbens snart tio åriga historia har vi aldrig provat Glenfiddich och då passade vi på att göra det rejält med sju stycken välsmakande drammar. Provningen var blind men som start malt blev det den 12åriga signatur malt som är bland den sort de säljer mest av. Sedan följde flera välsmakande varianter där det fanns flera gemensamma nämnare som maltsötma, smör, brynt smör, nötter och framförallt stor fräschör av citrus i olika slag.

Provad ordning samt placering:
Glas nr 1, 12 år, 40%, 399 kr. 2 st röster
Glas nr 2, 15 år Solera, 40 %, 499 kr. 3 st röster
Glas nr 3, 18 år Bourbon/sherry small batch reserv, 40 %, 829 kr. 8 st röster
Glas nr 4, 21 Rum cask, 40%, 1295 kr. 2 st röster
Glas nr 5,  26 Exelence, 40 %, 3795 kr. 17 st röster
Glas nr 6, 12 Caoran reserv (rökfinish från islayfat), 40 %, 15 st röster. Går ej att få tag i längre.
Glas nr 7, Fatprov ca 20 år first fill bourbon fat, 59,5%. 24 st röster 1a plats

Provade whisky

Efter provningen serverades det biff Rydberg, tärnad potatis, stekt lök,goda såser och sallad levererad av restaurang Park
Den var serverad på ett föredömligt vis. Maten hade en strykande åtgång och var mycket omtyckt.