Provning 18 januari 2020

Lördag den 18 januari 2020 gästades Strömstad Whiskysällskap av Highland Parks Nordic Brand Ambassador Mattias Skoog. Kvällens 37 deltagare fick under kvällen höra Mattias berätta engagerat och intressant om Highland Parks whisky samt dess historia. När dessutom en person som varit med och anpassat destilleriets jäsfat (wash backs) så att de passade i lokalerna numera bor i Strömstad och var med på provningen var en extra krydda.

Mattias Skoog

Highland Park är kända för sin egen stil där de i huvudsak använder sherryfat till sin lagring. De använder även en lokal torv som gör att deras whisky inte upplevs som speciellt rökig om man jämför med en whisky från Islay. Highland Park erbjuder flera olika standardbuteljeringar som för närvarande spänner från yngre utan åldersangivelse (NAS) upp till 40 år.

Under kvällens provning ingick det i fältet 6 st whisky där deltagarna utsåg och röstade på sina två favoriter.

Startfältet

Whiskyn provades som vanligt blint och utan att deltagarna fick veta vad som fanns i glasen innan de röstade blev vinnaren Highland Park 25 yo. Den följdes av Highland Park Single Cask Sweden 2018-2 (2003-2018), Highland Park Cark Strength edition (NAS), Highland Park Valfather, Highland Park 18 yo samt Highland Park 21 yo.

Mattias hade även med några överraskningar till deltagarna där det ena var en sherry från den bodega de får sina fat samt två st andra buteljeringar där den ena var ett fatprov av det som blev Highland Park Dark Origins samt Highland Park LOKI (från gudaserien). Dessutom fick deltagarna med sig två minnen från provningen i form av en skalkniv och torv från deras mosse.

Efter provningen avnjöts haggis med tillbehör tillagad av Johan Storgärds.