Knappt 35 deltagare hade samlats i Folketshus i Strömstad för att prova Calvados och Whisky. Sittningen inleddes med att deltagarna smakade på tapastallriken som levererats av LovaLisas Café
Det var en blandning av plockmat som smakade gott tillsammans med en öl.
Sedan var det dags för Clas Hardebäck, Gastrosof från Uddevalla. Clas berättade att han valt Gastrosof som titel eftersom han betraktade sig både som gastronom och filosof. Han redogjorde på ett engagerat och kunnigt vis för en del historik om Calvadosens tillkomst och historik. Calvados ska vara lagrad i minst 2 år. Calvadosen som består huvudsakligen av äpplen med olika stil (söta, syrliga etc.) men det kan också finnas inslag av päron var dels ren Calvados men även Calvados som lagrats på whiskyfat.
Efter hand fick deltagarna lukta och smaka på de 3 första glasen.
Om du vill läsa mera om dryckerna. klicka på länken nedan
Vanligtvis brukar deltagarna få rösta på de två whiskyn som de tyckte mest om, men omröstningen blev lite annorlunda denna gång eftersom det var blandat startfält (calvados och whisky). gjordes en omröstning för calvadosen och en för whiskyn. Vi fick rösta på en i varje kategori
Resultat
Calvados
1:a Glas 3 Calvados Pays’ Auge de Christian Drouhin Hors d’Age. 42% 18 år, 20 röster, pris 1149 kr
2:a Glas 2 Château de Breuil Calvados Pays d’Auge 41% 10 år, 8 röster, pris 779 kr
3:a Glas 1 Domaine de la Vectière Calvados Domfrontais Cask finish, 40% 3 år, pris 279 kr/0,5 l
Whisky
1:a Glas 6 Arran Rare Batch 52,5%, 17 år, 17 röster, pris 1819 kr
2:a Glas 5 Arran Single Malt Sherry Cask, Cask Strength 55,8% 7 år, 13 röster. pris 579 kr
3:a Arran Single Malt 1996 Cask Strength 55,8% 12 år 2 röster pris 500 kr
Nästa provning blir
231021. Bruichladdich Nigab AB med Christian Greus som provningsledare.