Bruichladdichprovning 2023-10-21

Lördag den 21 oktober var det dags för årets femte provning med Strömstad Whiskysällskap. Denna gång var Bruichladdichs brand ambassador Christian Greus som var på besök med 22 förväntansfulla deltagare.

Kvällen började med att det serverades asiatisk mat från Relax. Det smakade mycket gott och var mycket uppskattat av deltagarna.
När alla hade ätit upp och förflyttat sig till borden för whiskyprovning var det dags för Christian att ta över guidningen. Information om whisky, destilleriet och personliga upplevelser förmedlades med inlevelse och engagemang till deltagarna under tiden som whiskyn avnjöts. Det var denna gång ett startfält med sju olika whisky där all whisky kom från Bruichladdichs destilleri på Islay i Skottland.
Startfältet sträckte över hela paletten som destilleriet har i sin produktportfölj där whiskyn har väldigt olika karaktär med allt från orökt whisky till rökig whisky samt olika sorters fatlagring. Whiskyn provades blint, dvs. att deltagarna inte fick veta vad som fanns i glasen förrän vid genomgången av resultatet av omröstningen.
På sedvanligt sätt var det omröstning om kvällens bästa whisky. Där fick deltagarna rösta på två whisky var.
Resultatet av omröstningen blev:
Glas 1 Bruichladdich The Laddie Eight – 0 röster. 7:a
Glas 2 Bruichladdich Islay barley 2013 – 4 röster. 5:a
Glas 3 Bruichladdich 1990/25 yo – 14 röster. 1:a.
Glas 4 Bruichladdich Micro provenance 2010 (11 yo) – 2 röster 6:a
Glas 5 Bruichladdich Svenska eldvatten 9 yo – 12 röster. 2:a
Glas 6 Port Charlotte Islay Barley 2013 – 6 röster. Delad 3:a
Glas 7 Octomore 10.4 Virgin Oak – 6 röster. Delad 3:a
Efter omröstningen presenterades flaskorna i provningsordning. Det var även denna gång svårt att välja ut sina favoriter. Det var ett blandat startfält både utifrån smak och prisklass.
Det var ännu en uppskattad provning med Strömstad Whiskysällskap.
Nästa provning blir i november.
Information kommer skickas ut till medlemmarna och annonseras på hemsidan.

Nästa provning

231118 Julwhiskyprovning med sherrylagrat