Whiskyprovningen med Nordmarkens destilleri lördag 16 oktober 2021

Lördag den 16 oktober 2021 gästades Strömstad Whiskysällskap av Nordmarkens Destilleris Brand Ambassador Thomas Fridlund. Kvällens 28 deltagare fick under kvällen höra Thomas berätta engagerat och intressant om starten på destilleriets historia samt deras produktion.

Thomas Fridlund

Innan dagens provning serverades välsmakande mat från Restaurangbiografen Park. Denna gång var det fiskgryta med ris samt tillbehör. I samband med maten kom kvällens första möjlighet att prova destilleriets drycker i form av snaps till maten.

Efter att maten var intagen presenterade Thomas förtjänstfullt Nordmarkens destilleri och berättade om dess belägenhet och historia. Destilleriet är beläget i Holmdal i Årjängs kommun i Värmland och är ett mindre gårdsdestilleri. Det är ett litet destilleri som producerar mellan 2 000 och 3000 liter alkohol per år. Det är de tre ägarna (Gunnar, Ingemar och Morgan) samt frivilliga som hjälper till vid produktionen. Utrustningen är inköpt från ett nedlagt svenskt destilleri och all whisky är hantverksmässigt tillverkad. De destillerar olika sorters sprit och har bland höjdpunkterna under deras korta historia sedan 2014 är att de levererat akvavit till Nobelmiddagen.

Som inledning av kvällens provning fick deltagarna testa två olika råsprit från destilleriet där det ena var destillerat på orökt malt och det andra på rökt malt. Utifrån detta kunde deltagarna sedan känna igen smakerna i den whisky som sedan serverades.

Under kvällens provning ingick det i fältet 9 st maltdrycker (där 2 st var råsprit) där deltagarna som vanligt röstade på sina två favoriter. I startfältet var det i huvudsak fatprover på sådant som inte buteljerats ännu, men även några produkter som släppts på Systembolaget. Whiskyn provades som vanligt blint och utan att deltagarna fick veta vad som fanns i glasen innan de röstade förutom råspriten som avvek i färg och smak samt inte heller hade uppnått ålder för att kallas whisky.

Provningsdeltagarna lyssnar på Thomas Fridlunds föredragning

Resultatet blev som följer:

1: Fatprov Grainwhisky på Olorosofat – 16 röster

2: Fatprov rökig maltwhisky på Pedro Ximenes – 14 röster

3: Exarca (provproduktion på annat destilleri) orökt maltwhisky på portvinsfat – 12 röster

4: Momentum – Oberoende buteljering Glentauchers maltwhisky på svensk ek – 5 röster

5: Fatprov orökt maltwhisky på Svensk ek  – 4 röster

5: Fatprov orökt maltwhisky på first fill oloroso – 4 röster

7: Fatprov orökt maltwhisky på ungersk ek – 1 röst

7: New make rökig råsprit – 1 röst

9: New make orökt råsprit – utan röster

Samtliga fatprover hade en ålder på ca 4,5 år samt höll 55 % alkohol. Flaskorna som var färdiga produkter höll 53 % alkohol och råspriten höll 63,5 % alkohol,

Thomas hade även med några andra destillerade produkter som det till deltagarnas belåtenhet fanns möjlighet att testa som snaps och gin.

Under och efter provningen var stämningen god och många satt kvar och njöt av det de hade i glasen.

Länk till sidan Provade whisky

Planerade kommande provningar

211120. Traditionsenlig sherrylagrad whisky.

220129. Braunstein

220305 Årsmöte, med efterföljande provning

220402 Extern provningsledare