Whiskyprovning på temat ”Julewhisky” 221119

Lördag den 19 november var det dags för höstens tredje och sista provning med Strömstad Whiskysällskap. Det var traditionsenligt dags för provning av ”julewhisky” där det brukar vara många som lagrats på sherryfat. 35 personer deltog i provningen. Nästa provning blir i januari 2023.

Kvällen började med att det serverades thaimat från Relax. Det smakade mycket gott och var mycket uppskattat av deltagarna.
När alla hade ätit upp samt förflyttat sig till borden för whiskyprovning presenterade ordförande Martin dagens provning och kommande omröstning om bästa whisky.
Det var även denna gång ett startfält med sex sorters whisky.
Glas 1-5
Whiskyn var i huvudsak i fatstyrka och kunde därför blandas ut mad vatten för att sänka alkoholhalten för att få fram mer doft och smak. Whiskyn provades blint, dvs. att deltagarna inte fick veta vad som fanns i glasen förrän vid genomgången av resultatet av omröstningen. Det var som vanligt livliga diskussioner runt borden med vad som glasen innehöll.

På sedvanligt sätt var det omröstning om kvällens bästa whisky. Där fick deltagarna rösta på två whisky var.

Glas 6
Resultatet av omröstningen blev:

Från vinnare till sista plats.

1.  Ben Nevis 17 är 54,2, % Glas 3,21 röster
2. Blair Athol, 54,5 %, Glas 4, 17 röster
3. BenRiach 10 år, 54,7 %, Glas 6, 12 röster
4.  The Arran , 52%, Glas 2, 8 röster
5.Currach 55%, Glas 5 , 2röster
5. Glenmorange, 46%, Glas 1, 2 röster

Efter omröstningen presenterade Martin flaskorna i resultatordning och berättade om vad vi druckit. Samtliga sex flaskor fick röster och deltagarna var överens om att startfältet var väldigt bra. Noteras kan att dagens vinnare var en whisky som lagrats på bourbonfat. Det var ännu en uppskattad provning med Strömstad Whiskysällskap.
Nästa provning blir i januari och information kommer skickas ut till medlemmarna. Alla önskades en God Jul och Gott Nytt År inför ett spännande 2023 med förhoppningsvis många trevliga provningar med Strömstad Whiskysällskap.

 

Kommande provningar

Våren 2023

230114. Whisky i egen regi, tema landskamp Skottland-Sverige-övriga världen?

230211 Extern provningsledare

230318 Årsmöte