Provning med Svenska Eldvatten 221015

Lördag den 15 oktober var det dags för höstens andra provning med Strömstad Whiskysällskap. Det var denna gång en provning där vi fick besök av Peter Sjögren från Svenska Eldvatten. Cirka 20 personer deltog.
Kvällen började med att det serverades mat från Restaurang Park med Ibericogris, potatisgratäng och tillbehör. Det smakade mycket gott och var mycket uppskattat av deltagarna.

När alla hade ätit upp samt förflyttat sig till borden för whiskyprovning presenterade ordförande Martin dagens program som var en blindprovning som Peter Sjögren från Svenska Eldvatten höll i.

Peter Sjögren
Det var även denna gång ett startfält med sex sorters whisky där Svenska Eldvatten antingen var buteljerare eller importör. Samtliga sorter var i fatstyrka och kunde därför blandas ut mad vatten för att sänka alkoholhalten för att få fram mer doft och smak. Whiskyn provades blint, dvs. att deltagarna inte fick veta vad som fanns i glasen förrän vid genomgången av resultatet av omröstningen. Under provningen berättade Peter om hur Svenska Eldvatten väljer jag ut whisky, vad de gillar, mm. Peter berättade att de i sina egna buteljeringar gillar att det ska dofta och smaka mycket. Det var som vanligt diskussioner runt borden med vad som glasen innehöll.
Glas 1-5
Glas 6
På sedvanligt sätt var det omröstning om kvällens bästa whisky. Där fick deltagarna rösta på två whisky var.
Resultatet av omröstningen blev:

Från vinnare till sista plats.

1. Caol Ila Virgin  59,1 % Glas 3,11 röster
2. Aberlour Olorosso, 49,3 %, Glas 1, 10 röster
3. Fazzino Glengart 23, 53,2 %, Glas 6, 9 röster
4.  Tomintoul 1999, 49,6%, Glas 2, 8 röster
5. Bruichladdich,58,1%, Glas 5 , 4 röster
6. COC North Highland 17, 58,8%, Glas 4, 2 röster

Efter omröstningen presenterades flaskorna i resultatordning och Peter presenterade förtjänstfullt flaskorna i tur och ordning. Samtliga sex flaskor fick röster och deltagarna var överens om att startfältet var väldigt bra. Det var ännu en uppskattad provning med Strömstad Whiskysällskap.
Nästa provning blir den 19 november då det traditionsenligt blir i huvudsak sherryfatslagrad whisky. Det brukar vara en uppskattad provning med mycket gott i glasen.

Kommande provningar

Våren 2023

230114. Whisky i egen regi, tema landskamp Skottland-Sverige-övriga världen?

230211 Extern provningsledare

230318 Årsmöte